برای بسیاری از دوستان، اینکه از کجا شروع کنند و چه چیزهایی یاد بگیرند بسیار مشکل است. در این مقاله قصد داریم به سؤالات مقدماتی در طراحی صفحات وب مثل «هاست چیست؟»، «نام دامنه چیست؟»، «وردپرس چه کاربردی دارد؟» و «قالب سایت چیست؟» بپردازیم.
سوالات بررسی شده در این مقاله
پیش نیازهای طراحی سایت چه چیزهایی هستند؟
شاید هزاران راه برای اینکه بتوانیم سایتی طراحی کنیم وجود داشته باشد. اما اغلب چیزی که در همه آنها مشترک است داشتن دانش HTML و CSS است.
HTML یک زبان برای قرار دادن محتوا روی صفحه است. یعنی بهوسیله HTML میتوانیم تصویر، متن، ویدئو و موارد دیگر را روی صفحه قرار دهیم. مرورگر HTML را میفهمد. محتوای HTML توسط مرورگر پردازش میشود و روی صفحه قرار میگیرد.
CSS مثل لوازم آرایش برای HTML است. بهوسیله CSS میتوانیم رنگ متون را تغییر دهیم، رنگ پس زمینه را تغییر دهیم، سایه بیندازیم و همچنین مهمترین وظیفه CSS ستون بندی صفحات است. اینکه یک سایت دو ستون داشته باشد یا سه ستون سلیقهای است ولی توسط CSS انجام کنترل میشود.
در نهایت، ترکیب HTML و CSS به شما کمک میکند صفحات وب زیبا ایجاد کنید. وبسایت درنام، در این زمینه مقالات آموزشی جامعی را تهیه کرده است مثل «آموزش جامع و رایگان HTML» که میتوانید استفاده بفرمایید.
منظور از نام دامنه چیست؟
برای اینکه سایت در اینترنت، برای بقیه کاربران در دسترس باشد نیاز به دامنه یا به انگلیسی «Domain» دارید. بهعنوان مثال google.com یک دامنه است و بهوسیله این عبارت به موتور جستجوی گوگل دسترسی داریم. مثالهای دیگر در مورد نام دامنه:
- Digikala.com
- Varzeshtv.ir
- Aparat.com
- Dornam.com
دقت داشته باشید بعضی از دامنهها بینالمللی هستند مثل com، org، net و ... همچنین یکی از دامنههای ملی ما ir است. از نظر فنی تفاوتی بین این دامنهها وجود ندارد ولی برای یک سری فعالیتها مثل تبلیغ در گوگل، به دلیل تحریم، حتماً باید دامنه com داشته باشید. در صورت اینکه دامنه مورد نظر، قبلاً توسط کسی ثبت نشده باشد، میتوانید هم دامنه ir و هم دامنه com را خریداری بفرمایید.
هاست به چه معناست؟
هاست یا به انگلیسی «Host» یک سرویس است که به ما اجازه میدهد، سایت خودمان را در اینترنت داشته باشیم. در واقع به ما فضایی میدهد که بتوانیم فایلهایمان را آپلود کنیم. البته این مفهوم را با سایتهایی اشتباه نگیرید که اجازه میدهند فایل آپلود کنید. برای هاست یک سری تنظیمات اعمال شده تا اینکه سایت شما با یک آدرس مشخص مثل site.com در دسترس باشد.
همانطور که گفته شد برای طراحی سایت به دانش حداقلی در HTML و CSS نیاز داریم. وقتی طراحی سایت به پایان رسید ما میمانیم و یک سری فایل HTML و CSS! برای اینکه سایت ما برای کاربران در دسترس باشد باید فایلهای HTML و CSS را در هاست ذخیره کنیم.
منظور از قالب سایت چیست؟
بهطور خلاصه به ظاهر سایت، قالب، پوسته، Theme یا Template میگویند. هر ۴ اسم یک مفهوم را میدهند و هیچ تفاوتی بین آنها نیست. همانطور که قبلاً مشاهده کردید، ظاهر سایت دیجیکالا با ظاهر سایت آپارات متفاوت است، در واقع قالب سایت دیجیکالا با قالب سایت آپارات فرق دارد.
قالبهای سایت برای اهداف متفاوتی تولید میشوند. قالب فروشگاهی برای یک سایت خبری مناسب نیست! همچنین قالب شرکتی نمیتواند یک شخص بهخصوص را معرفی کند! وبسایت درنام در این زمینه، قالبهای سایت باکیفیت، برای اهداف مختلف تولید کرده است که بعضی از آنها رایگان قابل دانلود هستند. برای دسترسی به قالبها میتوانید روی عبارت «قالب HTML رایگان» کلیک کنید.
تصویر یکی از قالبهای باکیفیت درنام، قالب HTML آریبو را مشاهده میفرمایید.
وردپرس چیست و چگونه کار میکند؟
اگر در گوگل جستجو کنید وردپرس چیست؟ با پاسخی مثل «وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا است» مواجه میشوید. اما واقعاً به چه معناست؟
وردپرس سادهترین و قدرتمندترین سیستم وبلاگ نویسی است. با وردپرس، حتی بدون یادگیری HTML و CSS قادر به ساخت سایت شخصی خودتان هستید. وردپرس برای اهداف دیگر مثل فروشگاههای اینترنتی نیز استفاده میشود.
تفاوتی که بین ساخت سایت با HTML و CSS و ساخت سایت با وردپرس وجود دارد در یک عبارت کوتاه توصیف میشود. «وردپرس دینامیک است»، این عبارت به این معناست که شما برای نوشتن مطالب جدید در سایت نیازی نیست تغییری داخل کدهای HTML بدهید یا فایلهای جدید ایجاد کنید.
کلا دو نوع سایت داریم:
- سایت استاتیک یا ثابت
- سایت دینامیک یا پویا
اگر سایتی میخواهید که قرار نیست هر روز اطلاعات جدید به آن وارد شود، طراحی سایت استاتیک مناسب است ولی اگر قرار به ارسال مطالب به صورت متوالی هست، میبایست به دنبال یک سایت دینامیک باشید. هرچند به جای استفاده از سایت های استاتیک همان استفاده از وردپرس پیشنهاد میشود.
وقتی وردپرس را رویهاست نصب میکنید پنل مدیریتی در اختیار خواهید دشت که بهوسیله آن پنل میتوانید مطالب جدید اضافه کنید، دسته بندی مطالب بسازید، منوی سایت را مدیریت کنید و البته قالب سایت را تغییر دهید.
تصویری از پنل مدیریت وردپرس را مشاهده میکنید.
اگر بخواهم برای آینده شما پیشنهادی داشته باشم باید بگویم، کدهای سیستم وردپرس کاملاً آزاد و بهراحتی قابل تغییر است که اصطلاحاً به این ویژگی «Open-Source» یا متن باز گفته میشود. اگر علاقهمند به برنامه نویسی باشید، با یادگیری زبان برنامه نویسی PHP میتوانید سایت حرفهای و شخصی خودتان را داشته باشید. البته حتما قبلش باید با HTML و CSS آشنایی داشته باشد سپس به یادگیری PHP بپردازید.
شما عزیزان اگر سؤالی دارید میتوانید از طریق نظرات مطرح کنید، حتماً پاسخ میدهیم.